Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek
Zupa krem ziemniaczano-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany czosnek.
• Zalać ok 1,5 litra wody gorącej, lekko posolić.
• Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie.
• Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści.
• Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką.
• Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle.
- Zupę podawać posypaną gruboziarnistym pieprzem i natką pietruszki z grzankami z chleba.
Komentarze