Zupa krem z selera z chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.
Miękkie warzywa lekko studzimy i kroimy w kostkę.
Cebulę, czosnek i pora kroimy w talarki i szklimy na maśle.
Zeszklone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę upieczonego selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy miód i sok z cytryny. Miksujemy blenderem na krem.
Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę.
Boczek pokrojony w bardzo cienkie plastry smażymy na suchej patelni aż się wytopi z niego tłuszcz, a mięso stanie się chrupiące.
Zupę podajemy z chrupiącym boczkiem albo grzankami
Komentarze