zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest bardzo smaczna a przede wszystkim rozgrzewająca na jesienne wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 litra bulionu
    2 kg pomidorów
    4 papryki
    2 cebule
    oliwa
    świeża i suszona bazylia
    pieprz
    papryka słodka
    kleks kwaśnej śmietany

Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, oczyszczamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
    W garnku smażymy drobno pokrojoną cebulę-aż się zarumieni. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Podlewamy bulionem i dusimy około 25 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną papryką. Całość zagotowujemy i dodajemy dużą garść świeżej bazylii. Blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy. Podajemy ze śmietaną i listkami świeżej bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy