Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Pełny, głęboki smak osiągnięty przy użyciu minimalnej ilości składników

Składniki:

  • 4 strąki mięsistej czerwonej papryki
    1 duża cebula – u mnie cukrowa
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku
    3 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy przygotowany na włoszczyźnie świeżej i suszonej, z dodatkiem ziela angielskiego i laurowego liścia
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    słodka lub ostra papryka sproszkowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczona papryka 1. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe włókna.
    Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki (mniejsze cebule na pół).
    Na blaszce z wyposażenia piekarnika ułożyć papryki skórką do dołu, ćwiartki cebuli i ząbki czosnku w łupinkach, warzywa skropić olejem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem, piec około 40 minut.
    Gdyby cebula zaczęła się za mocno przypalać, warto wyjąć ją wcześniej.
    Paprykę obrać ze skórki. Jeśli skórka nie chce odchodzić, gorącą paprykę włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do wystudzenia – wówczas się zaparzy i skórka bardzo ładnie da się zdjąć.
  • Zmiksowana zupa 2. Do rondelka przełożyć obraną paprykę, cebulę i wyciśnięty z łupinek czosnek, zalać gorącym bulionem.
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępiły się ostrza blendera.
    Całość zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
    Ja podałam zupę z groszkiem ptysiowym, ale wspaniale pasowałyby do niej grzanki z razowego chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czerwona papryka Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować