Zupa krem z pieczonej dyni z solonymi pistacjami i serkiem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczona dynia:
Dynię kroimy w wąskie półksiężyce, wykrawamy miąższ z pestkami, układamy na blaszkę do pieczenia, polewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie smarujemy każdy kawałek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 30-40 minut, aż kawałki będą bardzo miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie kawałki oddzielamy od skóry i rozgniatamy widelcem na papkę.
2.Wywar:
Wszystkie składniki na wywar zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
3.Zupa:
Zagotowujemy 3 szklanki wywaru, dodajemy przetartą dynię, 1 szklankę warzyw z wywaru, imbir, kurkumę, sól, pieprz, gotujemy ok 5 minut. Całość miksujemy na gładki krem, gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej wywaru.
Przed podaniem zupę pozypać pistacjami oraz ułożyc plasterki serka brie.
Komentarze