Sam zapach i kolor zupy zachęca do jedzenia a w efekcie w talerzu nie pozostaje po daniu nawet ślad :)
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
200 g drobnego ryżu białego ( 2 saszetki . Po ok. 50 g na osobę)
200 g boczku wędzonego w kawałku
2 dość duże cukinie
Składnik podstawowy dodatkowy:
200 g mrożonych liści szpinaku ( można użyć świeżych)
Składniki robocze:
Woda
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli i pieprzu
papier do pieczenia
Do dekoracji:
natka pietruszki
Zupa-krem z pieczonej cukinii i szpinaku z boczkiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , pokroić w plastry ok 2 cm.
Boczek pokroić w cieniutkie plastry.
Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier , kłaść plastry cukinii oraz boczku. Piec w 180 st ok 25 min.
2.Upieczoną cukinię przełożyć do garnka dodać szpinak. zalać wodą ok. 1,5l.
Gotować razem ok 25 min. Doprawić czosnkiem granulowanym , solą i pieprzem.
W tym czasie ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli.
Gotową zupę zdjąć z ognia , zmiksować blenderem na gładki krem. ( spróbować ew. doprawić)
Do talerza wkładać 1/2 saszetki ryżu , zalać zupą . Podawać z upieczonym boczkiem . Udekorować natką pietruszki.
Komentarze