Zupa krem z dyni z fetta i orzeszkami pini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie nalezy obrac ze skory i pokroic w kostke ,ziemniaki podobnie. Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw (grube oczka).Cebule kroimy w kostke.
2.Cebule nalezy zeszkilc na masle .Dodajemy marchew ,dynie i ziemniaki i tak chwile smazymy wszystko razem.
3.Nastepnie zalewamy ciepla woda lub dobrej jakosci bulionem warzywnym (mam tu na mysli ,samodzielnie przygotowany). Plyna nalezy dodac tyle ,aby bylo okolo centymetr nad warzywami jeszcze.
4.Zupe gotujemy na olnym ogniu ,do miekkosci warzyw.
Nastepnie miksujemy i doprawiamy. Sola ,cukrem ,swiezo starta galka muszkatolowa ,octem ,pieprzem i ewentualnie curry -jezeli ktos lubi.
5.Zupke mozna podac z grzankami ,groszkiem ptysiowym lub np. moja ulubiona wersja z pokruszonym serem fetta i prazonymi orzeszkami pini .
Komentarze