Zupa-krem z dyni piżmowej

4.5 (186 ocen)

Zupa jest idealna na tą niestety niefajną pogodę, dzięki imbirowi i chilli cudownie rozgrzewa a przy tym jest bardzo delikatna i lekko słodkawa.

Składniki:

  • 700 g miąższu dyni (1 dynia piżmowa powinna spokojnie starczyć)
    3 marchewki
    list bulionu warzywnego lub drobiowego
    2-3 ziemniaki
    cebula
    3 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki chilli w proszku (najlepsze jest w sklepie z azjatycką żywnością
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    +
    śmietana 12%
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Marchewki i ziemniaki również obrać i pokroić. Cebulę i czosnek również obrać i posiekać. Warzywa podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek w dużym garnku, tak, aby się lekko przyrumieniły.
  • 2. Dodać bulion i przyprawy. Zupę gotować na średnim ogniu przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
  • 3. Zupę zmiksować za pomocą blendera i jeszcze doprawić w razie potrzeby.
  • 4. Podawać z kleksem śmietany i posypaną posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować