Zupa krem z cukinii z nutką tymianku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krem jest niesamowicie delikatny. Z dodatkiem pora, cebuli, pomidora, pietruszki i tymianku nadaje niesamowity smak. Polecam na letnie dni :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia (duża ok 1,5 kg): 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 500 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - pietruszka natka: 1 sztuka
    - tymianek świeży kilka gałązek: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - śmietana 18%: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Zupa krem z cukinii z nutką tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
  • 2.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok 5-7 minut.
  • 3. Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki. Zupa gotowa:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować