Pyszna zupa z kilku zwyczajnych składników. Doskonale syci, rozgrzewa i jest dietetyczna. W 100 g porcji jest tylko 52 kcal,więc sami przyznacie że to nie dużo. Jeśli lubicie możecie doprawić ją łyżka jogurtu naturalnego.
Składniki:
200 g ciecierzycy-waga suchego produktu
1 marchewka-120 g
1 pietruszka- 50 g
8 cm pora
300 g fasolki szparagowej mrożonej
Sól, pieprz do smaku
Skórka otarta z 1/2 cytryny
1 litr wody
Zupa-krem z ciecierzycy i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na całą noc pod przykryciem. Kolejnego dnia odcedzić ją z wody, przełożyć do garnka. Zalać litrem świeżej wody i postawić na ogień.
2.Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości. W między czasie marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Gdy ciecierzyca będzie na wpół miękka dodać warzywa ( por w całości) wraz z fasolką. Przykryć i gotować do miękkości wszystkich składników. Doprawić sola i pieprzem. Zdjąć z ognia zblendować. Dodać otartą skórkę z cytryny. Wymieszać.
Komentarze