Zupa krem z buraków z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka opłukać, zalać zimna wodą, dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa – marchew, pietruszkę, selera, cebule oraz gałazkę lubczyku. Gotowac na wolnym ogniu aż do miekkości żeberek i warzyw. Po koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w drobą kostkę.
2.Gdy ziemniaki będą miekkie doprawić zupę domową vegetą, solą, pieprzem oraz sokiem z cytyny lub octem. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać do gotujacej się zupy.
3.Z zupy wyjąc żeberka i gałązke lubczyku. Zmiksować zupę na gładką masę.
4.Rozrobić mąkę w śmietanie i zabielić zupę. Zagotować. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Porady
Zamiast świezych buraków można wykorzystać buraczki marynowane.
Komentarze