Sezon szparagowy trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten czas. Szparagi zawierają całą masę witamin i składników mineralnych. Co więcej - są niskokaloryczne. Uznawane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków ;)
50 min
Składniki:
pęczek (500 g) białych szparagów
3 ziemniaki
750 ml bulionu warzywnego
200 g śmietany 12%
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz
2 - 3 łyżki soku z cytryny
Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na większe kawałki.
Bulion podgrzej, dodaj ziemniaki i gotuj około 5 minut. Następnie dodaj szparagi oraz gałkę muszkatołową. Gotuj do momentu aż ziemniaki i szparagi zmiękną - około 15 minut.
Rondel zdejmij z gazu, odstaw do przestygnięcia. Dodaj sok z cytryny. Partiami zblenduj zupę. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie - gałką muszkatołową.
Przed podaniem - podgrzej. Podczas upałów spożywam zupę zimną, jest pyszna :) !
Komentarze