Zupa krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion warzywny:
Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
2.Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, "główki" odłożyć.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Do czystego bulionu dodać pokrojone szparagi (bez "główek") i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw.
3.W międzyczasie "główki" szparagów podsmażyć na łyżeczce masła.
Gdy szparagi i ziemniaki będą miękkie, zupę należy zmiksować blenderem na krem (jeśli lubimy mniej kremowe zupy, można zmiksować jej tylko połowę, zostawiając drugą połowę z kawałkami ziemniaków i szparagów, a później wszystko połączyć). Do zupy dodać sok z cytryny, przyprawić ją solą i białym pieprzem. Na końcu do zupy dodać przesmażone wcześniej na maśle "główki" szparagów i śmietankę.
4.Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze