Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami

0 (0 ocen)

Delikatna,smaczna, kremowa zupa.

Składniki:

  • ZUPA:
    300 g selera korzeniowego
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 cebula
    800 ml bulionu warzywnego
    sok z cytryny
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony
    posiekany koperek
    olej do smażenia

    KOTLECIKI:
    150 g filetu z dorsza
    200 g mrożonych krewetek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/2 suchej kajzerki
    1 jajko
    2 łyżeczki chrzanu
    sól,pieprz,szczypta gałki muszkatołowej do smaku
    olej do smażenia

Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler,ziemniaki,marchewkę oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę
    obrać,pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Wrzucić warzywa,wlać bulion.
    Zupę gotować aż do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę
    zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem.Dodać posiekany koperek.
  • Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami 2. Bułkę namoczyć w wodzie.Na maśle zeszklić cebulę.Czysty,osuszony
    filet z dorsza pokroić w kostkę,dodać odciśniętą z wody
    bułkę,krewetki,wszystko zmiksować.Do masy dodać cebulę,jajko,chrzan.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować 4 kotleciki i usmażyć na oleju.
    Zupę wlać na talerz ,dodać kotleciki.Można ozdobić krewetkami.

Komentarze

Podobne przepisy