Zupa powstała pod wpływem pogody. Wiatr, ciemne chmury i minimalna dawka słońca to zdecydowanie nie pogoda dla mnie. Tracę wtedy wszelkie siły, a ta zupa dodaje energii i rozgrzewa.
Zupa-krem z warzyw korzeniowych z botwinką i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić, dodać pokrojoną botwinkę, gotować jeszcze ok. 10-15min.
2.Całość ostudzić i dokładnie zblendować, lub przetrzeć przez sito.
3.Kromki czerstwego chleba pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy wymieszanej z olejem i podgrzewać grzanki do chrupkości.
4.Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany, garścią grzanek i świeżym tymiankiem.
Komentarze