Coś na szybko. Warzywne, sycące danie. Polecam na obiad lub na aperitif .
30 min
Składniki:
1,5 l wywaru warzywnego (lub bulion w kostce)
2 marchewki
1 młody por
1 duży ziemniak
pół szk. groszku zielonego z puszki bądź mrożonego
2 łyżki oliwy
1/3 opak. makaronu (w tym przypadku Fusilloni)
natka pietruszki do dekoracji
2 łyżki śmietany do dekoracji 10%
pieprz cayenne, sól
Zupa krem warzywny z grzankami crostini wg kamali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy wywar do garnka. Na wrzącą wodę wrzucamy makaron. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, w między czasie obieramy i kroimy warzywa (marchewkę, por, ziemniak). Lekko podsmażamy. Przerzucamy do garnka. Dodajemy groszek. Gotujemy do miękkości makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, czekamy az przestygnie. W tym momencie robimy grzanki. Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa, rozgrzewamy oliwę i masło. Kroimy pieczywo na kostkę. Wrzucamy na patelnię. Po 5 min zdejmujemy.
Następnie blendujemy na zupełnie gładką masę lub częściowo, aby makaron był wyczuwalny w smaku. Zupę wlewamy do talerza, robimy kleksa ze śmietany, wykładamy grzanki oraz posypujemy natką pietruszki.
Porady
Zamiast surowych warzyw, można uzyć warzyw z gotowej zamrożonej mieszanki. Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.
Komentarze