Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem

4.5 (190 ocen)

Stara poczciwa kartoflanka w odsłonie bardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki:
    około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)
    2 duże cebule
    2 średnie marchwie
    1 pietruszka
    15 dag wędzonego boczku
    20 dag żółtego sera (można pominąć)
    sól, pieprz
    suszony tymianek, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Kartoflanka Krem Ser

Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem.
  • 3. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy.
  • kartoflanka 4. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować