Zupa kapuściana z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje rosołowe zalać duża ilością zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotować.
2.Obraną z wierzchnich liści kapustę posiekać na kawałki wielkości około 1cm i dorzucić do gotującej się zupy. Gotować około 1 godzinę na średnim ogniu, ewentualnie uzupełniając wodę.
3.Wyjąć porcje rosołowe, dodać obraną, umyta i pokrojoną w drobne paseczki włoszczyznę oraz obraną i pokrojona w piórka cebulę. Dodać kminek i suszone grzybki rozkruszyć do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut.
4.W tym czasie robimy zacierki, czyli do mąki dodajemy ciepłej wody aby wyrobić dość twardą kulę ciasta, z którego "ukręcamy" zacierki i wrzucamy do gotującej się zupy.
5.Gotujemy około 4 minuty, solimy do smaku. Smacznego!
Komentarze