Zupa kalafiorowa z ziemniakami i mielonym mięsem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Z jarzyn ugotować wywar, do garnka włożyć obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodać nasiona kminu rzymskiego. Wlać 6 szklanek wody i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać zimną wodą. W czystym większym garnku roztopić masło, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co jakiś czas mieszając. Dodać kurkumę, wymieszać i po chwili smażenia dodać mielone mięso, doprawić je solą i pieprzem. Mięso dokładnie obsmażyć z każdej strony. Z bulionu wyłowić pora i gałązki natki. Cały bulion razem z resztą warzyw wlać do garnka z kurczakiem i zagotować. Włożyć różyczki kalafiora i ziemniaki, znów zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości warzyw. Posypać natką lub kolendrą i podawać.
Komentarze