Zupa kalafiorowa z koperkiem

4.49 (196 ocen)

  • 40 min

Zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 kalafior
    • 4 ziemniaki
    • pęczek młodej włoszczyzny - marchewka, pietruszka, seler
    • 2 szalotki
    • 3 łyżki posiekanego koperku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • kilka gałązek naci selera i lubczyku - posiekane
    • 2 liście laurowe
    • 3 łyżeczki bulionu warzywnego
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kalafior podzielić na różyczki.
    • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę.
    • Szalotkę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie.
    • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić.
    • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, bulion wegetariański i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut.
    • Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą aby był cały przykryty.
    • Dosypać zioła - koperek, pietruszkę, liście selera i lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania.
    • Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut.
    • Zahartować śmietanę aby nie zważyła się - do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować.
    • Zupę na koniec doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować