Zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok.
Zupa kalafiorowa z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kalafior podzielić na różyczki.
• Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę.
• Szalotkę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie.
• Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić.
• Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, bulion wegetariański i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut.
• Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą aby był cały przykryty.
• Dosypać zioła - koperek, pietruszkę, liście selera i lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania.
• Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut.
• Zahartować śmietanę aby nie zważyła się - do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować.
• Zupę na koniec doprawić do smaku.
Komentarze