ZUPA JOGURTOWA Z AWOKADO

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zupa ma wyjątkowy smak. Szybko się ją przygotowuje. Doskonale chłodzi w upalne dni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 długi ogórek sałatkowy
    • 1 żółta papryka
    • 1 dojrzałe awokado
    • 1 pęczek cebulki
    • 2 ząbki czosnku
    • 25 dag jogurtu naturalnego
    • 15 dag cienkich plasterków wędzonego boczku
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 3 łyżki oleju
    • Tabasco, sól, kolorowy pieprz, zioła

Zupa jogurtowa z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek sałatkowy obierz, opłucz, przekrój na pół. Łyżeczką usuń nasiona. Pokrój drobno miąższ. Oczyszczoną żółtą paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
  • 2. Umyj awokado, usuń pestkę, miąższ wydrąż łyżeczką, rozdrobnij widelcem. Umyj i drobno poszatkuj cebulki. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
  • 3. Przygotowane składniki umieść w wysokim naczyniu, zmiksuj na puree. Wlej zimny jogurt naturalny, olej oraz ocet winny. Ponownie zmiksuj, aby składniki się połączyły (w razie potrzeby dodaj jogurt lub wodę).
  • 4. Zupę dopraw do smaku solą, tabasco i kolorowym pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  • 5. Plasterki boczku zrumień na suchej patelni.
    Schłodzoną zupę rozlej na talerze, włóż plasterki boczku i udekoruj ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy