Zupa jarzynowa z soją i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, wrzucić oczyszczonego i pokrojonego w talarki pora, obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać curry, gałkę muszkatołową, cynamon i chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Zawartość garnka zalać bulionem. Dołożyć obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki oraz marchewkę, a także liście laurowe. Składniki gotować 10 min.
3.Po tym czasie dodać przygotowaną soję i suchą kaszę. Zupę gotować 5 min.
4.Na końcu dołożyć obrane ze skorupek i posiekane jajka oraz zioła. Całość gotować jeszcze 5 min. Zupę doprawić do smaku.
5.Soję zalać wodą, pozostawić na kilka godzin. Następnie gotować 30 – 40 min (do miękkości) w wodzie bez dodatków. Nasiona osączyć.
Komentarze