Zupa grzybowo-warzywna z żurawiną i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa z grzybami leśnymi, warzywami i aromatyczną żurawnią-wspaniałe połączenie smaków-polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g grzybów leśnych mieszanych
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    kawałek korzenia pietruszki
    1 cebula
    500 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
    20 g żurawiny
    10 g rodzynek
    olej do smażenia
    2 łyzki mąki 150 ml smietany
    sól
    pieprz
    szczypta proszku z suszonych grzybów(zmielone )
    natka pietruszki

Zupa grzybowo-warzywna z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obrac , pokroić w drobna kostkę i zarumnienić na rozgrzanym tłuszczu.,
    Ziemniaki , marchew i pietruszkę obrać, umyć pokroić w drobną kostkę.
    Warzywa dodaĆ do zarumnienionej cebuli i całośĆ chwile dusic a nastĘpnie zalac bulionem i gotowaĆ przez 15 minut.Przyprawić do smaku.


    2. W drugim romdelkU podsmazyc przez kwadrans oczyszczone pokrojone na mniejsze kawałki grzyby leśne , nastepnie dodac makę wymieszana ze śmietaną, zagotowac.

    3. Do bulionu z warzywami dodac grzyby , dodac także suszona żurawinę i rodzynki.
    Całość zagotować chwile( 1-2 minuty).Na koniec ponownie doprawic do smaku , udekorowac świeżą natką pietruszki, smacznego.

Porady

uzyłam mrozonych grzybów-podgrzybki, gąski, borowniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy