300 g surowej szynki
2 łyżki oleju
mała cebula
puszka czerwonej fasoli 400 g
mała puszka kukurydzy
250 g pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
1,5 litra wody lub wywaru warzywnego,może być też rosół
Zupa gulaszowa ala meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obsmażamy na rumiano na oleju.Zdejmujemy bez tłuszczu i przekładamy do wrzącej wody,gotujemy aż mięso zmięknie.
Na pozostałym na patelni oleju szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy jest już gotowa posypujemy mąką i jeszcze chwilę smażymy,ciągle mieszając.
Dodajemy do garnka z zupą.
2.Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą, dodajemy do zupy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry,dusimy na suchej patelni na rumiano i też dodajemy do zupy.Gotujemy wszystko 5 minut, doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami wg swoich upodobań.
Porady
Do zupy można jeszcze dodać kolorową paprykę pokrojoną w kostkę.
Komentarze