Zupa gulaszowa z pieczarkami

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

To bardziej rodzaj dania jednogarnkowego niż zupa. Bogata w składniki, smaki i aromaty, bardzo smaczna i pożywna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • wołowina bez kości /np. rostbef/ - 750 g
    pieczarki – 300 g
    ziemniaki - 2 szt.
    marchewka - 1 szt.
    seler - ¼ szt.
    papryka czerwona - 2 szt.
    duża cebula - 1 szt.
    czosnek - 4 ząbki
    oliwa – 3 łyżki
    wędzona słodka papryka - 2 łyżeczki
    wędzona ostra papryka - do smaku
    kminek – ½ łyżeczki
    sól – do smaku
    pieprz czarny – do smaku
    bulion wołowy - 1 i ½ litra
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę pokrojoną w grubą kostkę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. Mięso przełożyć do garnka, wlać pół litra bulionu i dusić pod przykryciem około15 minut.
  • 2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu i dodać do mięsa.
  • 3. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolać pozostały bulion i gotować około 45 minut.
  • 4. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone pieczarki i doprawić zupę do smaku solą. Gdy ziemniaki lekko zmiękną dodać pokrojone w kostkę papryki. Jeszcze przez chwilę zupę pogotować na wolnym ogniu.
  • 5. Garnek zdjąć z ognia, doprawić zupę do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, wędzoną papryką w proszku oraz w razie potrzeby solą.

Porady

*czas gotowania uzależniony jest od jakości użytego mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować