Zupa dyniowa z indyjską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie dzielimy na części, usuwamy pestki, obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę (ok3x3cm). Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na ok 25 min, aż dynia stanie się miękka. W między czasie gotujemy bulion warzywny (marchew, por, pietruszka, seler, ziemniak), doprawiamy do smaku.Na maśle smażymy uprzednio drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Gdy otrzymamy wywar wyjmujemy warzywa, zostawiamy tylko marchew (nada pięknego koloru zupie) oraz ziemniaka. Do wywaru , dodajemy upieczoną dynię, zeszkloną cebulkę. Gotujemy 5 min. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy śmietanką, curry, papryką i ewentualnie dosalamy, pieprzymy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.
Porady
Gdy nie mamy czasu na pieczenie dyni w piekarniku, możemy poddusić ją na maśle na patelni.
Komentarze