Zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 2 kg dyni
    1,5 l mleka
    3 jajka
    6 łyżek mąki
    Sól
    Cukier
    Aromat migdałowy
    Płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa stygnie, gotujemy mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski.

    Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na lejące się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę mąki).

    Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały czas mieszając w garnku z gotującym się mlekiem. Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3 minut. Następnie dodajemy przecier z dyni i gotujemy ( ok. 1 minuty).

    Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu migdałowego i cukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować