Zupa dyniowo - pomidorowa z mini pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobniutko siekamy, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, przyprawiamy solą i mielonym pieprzem, dokładnie wyrabiamy, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy malutkie kuleczki (wielkości sporego orzecha laskowego) - powinno wyjść ok. 50 kuleczek.
2.W szerokim rondlu zagotowujemy rosół, delikatnie wkładamy do niego pulpeciki, mieszamy ostrożnie, przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu (rosół ma tylko "mrugać"). Pulpeciki wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miseczki i przykrywamy, aby nie obeschły.
3.Do rosołu wkładamy pokrojoną dynię i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy krojone pomidory, gotujemy ok. 5 minut, wkładamy pulpeciki, całość podgrzewamy i chwilę gotujemy. Przyprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i mielonymi płatkami chili.
4.Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Porcje zupy posypujemy uprażonymi pestkami dyni i dekorujemy listkami zielonej pietruszki.
Komentarze