Zupa dyniowo - pomidorowa z mini pulpecikami

0 (0 ocen)

Wspaniała jesienna zupa, sycąca i pyszna.

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. karczek lub łopatka)
    1 szalotka lub mała cebulka (30 g)
    1 jajko
    1 łyżka tartej bułki
    350 g dyni obranej i oczyszczonej z gniazda nasiennego
    1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
    3 szklanki rosołu
    sól
    pieprz
    mielone płatki chili
    1 łyżka pestek dyni (wyłuskanych)
    listki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Pulpety

Zupa dyniowo - pomidorowa z mini pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobniutko siekamy, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, przyprawiamy solą i mielonym pieprzem, dokładnie wyrabiamy, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy malutkie kuleczki (wielkości sporego orzecha laskowego) - powinno wyjść ok. 50 kuleczek.
  • 2. W szerokim rondlu zagotowujemy rosół, delikatnie wkładamy do niego pulpeciki, mieszamy ostrożnie, przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu (rosół ma tylko "mrugać"). Pulpeciki wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miseczki i przykrywamy, aby nie obeschły.
  • 3. Do rosołu wkładamy pokrojoną dynię i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy krojone pomidory, gotujemy ok. 5 minut, wkładamy pulpeciki, całość podgrzewamy i chwilę gotujemy. Przyprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i mielonymi płatkami chili.
  • 4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Porcje zupy posypujemy uprażonymi pestkami dyni i dekorujemy listkami zielonej pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować