Zupa cebulowa zapiekana z ciastem francuskim

4.5 (174 ocen)

  • 20 min

pychotka:)

  • 20 min

Składniki:

  • Zupa:
    ½ kg cebuli
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki pszennej
    ok. 750 ml bulionu
    przyprawa w płynie Maggi
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    10 dag żółtego sera (np. ementaler)
    opakowanie ciasta francuskiego
    4 kromki chleba tostowego

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zupa cebulowa zapiekana z ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa cebulowa 1. Ugotować zupę.Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.



  • zupa cebulowa 2. Przykryć talerze z zupą ciastem francuskim i zapiec w piekarniku ok. 20 minut do momentu zarumienienia cista francuskiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować