Zupa cebulowa na winie

4.5 (164 ocen)

  • 35 min

Uwielbiamy smaki jesieni. Zupa cebulowa jest jedną z tych, które nigdy nam się nie znudzą. Prosta i szybka w przygotowaniu, ze świetnymi grzankami...można też ją zmiksować...ale czasami warto opuścić ten temat i zjeść coś, co czuć pod zębami ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka cukru
    250 ml białego wina
    750 ml bulionu warzywnego
    bagietka
    żółty ser
    mielona gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebule obieramy, szklimy na oliwie, zasypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Następnie zalewamy winem, lekko odparowujemy ( ok. 10 min na średnim płomieniu ). Zalewamy gorącym bulionem, pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, posypujemy startym serem, zapiekamy 5-6 min w temp 200°C.
    Zupę podajemy ze świeżo upieczoną bagietką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować