Ma intrygujący smak. Jeżeli ktoś nie wie, na pewno nie domyśli się, że to sprawa cynamonu. Mimo, że przygotowana jest na delikatnym drobiowym rosole, za sprawą pieprzu ma zdecydowany charakter.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka (ok. 8 sztuk): 80 dekagramów
- woda (+ woda do obgotowania skrzydełek): 2 litry
- marchewka: 2 sztuki
- piertuszka: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- liście selera i pora: 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- sól: 3 łyżeczki
- pieprz czarny (prawie pół łyżeczki): 0.5 łyżeczki
- cynamon: 1 szczypta
- liść laurowy: 1 sztuka
- ziele angielskie: 3 sztuki
- sok z 1 niedużej cytryny: 1 sztuka
- żółtka: 3 sztuki
- słodka śmietanka 12-18%: 200 mililitrów
- cukier: 1 łyżeczka
Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować. Po zagotowaniu odcedzić, skrzydełka umyć i włożyć do czystego garnka.
2.Dodać obrane i umyte warzywa oraz wszystkie przyprawy. Rosół gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjąć skrzydełka i wszystkie warzywa i odstawić go na pół godziny do przestudzenia.
3.Osobno ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
4.Wycisnąć sok z cytryny, dodać żółtka i kilka łyżek rosołu. Rozmącić. Dodać śmietankę i cukier, rozmieszać. Wlać do przestygniętego rosołu, rozmieszać i zacząć lekko podgrzewać. Gdy zacznie się gotować, wyłączyć.
Komentarze