Jestem obecnie na etapie przetwarzania darów mojego warzywnego ogródka. Ta zupa jest dobrym sposobem na wykorzystanie przerośniętych ogórków, nie nadających się do kiszenia.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy wywar ze skrzydełek i włoszczyzny. Ogórki obieramy, przekrawamy, usuwamy pestki, a pozostałą część ścieramy na tarce i grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masełko i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, aż nieco zmięknie, następnie dodajemy starte ogórki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Odcedzamy wywar (zachowując marchewkę i pietruszkę) i gotujemy na nim ryż. Kiedy będzie półtwardy wsypujemy podduszone ogórki z cebulką, starte również na tarce warzywa z bulionu i zabielamy wszystko śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Komentarze