Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, ale równie smaczna i pożywna. Bardzo lubię kaszę jaglaną i często szukam pomysłu, by przemycić ją do codziennych potraw. Naprawdę warto.
Składniki:
1l wody
4-5 kiszonych ogórków wraz z wodą z ogórków do smaku
1 pietruszka
2 marchewki
pół selera
koperek
biała część pora
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 12%
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
sól, pieprz Cayenne
1-2 woreczki kaszy jaglanej
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, mieszankę suszonych ziół z przyprawami oraz łyżkę masła i gotować przez 1/2h. Następnie dodać starte na tarce ogórki i wlać do zupy sok z tych ogórków. Całość zagotować. Na dodać zahartowaną zupą śmietanę oraz posiekany koperek. Zupę doprawić przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Porcję ugotowanej kaszy (2-3 łyżki) nałożyć na talerz i zalać przygotowaną zupą.
Komentarze