Zupa Miso z tofu i makaronem mie

4.5 (146 ocen)

  • 5 min

Pasta miso działa zbawiennie na nasz układ trawienny, układ odpornościowy, zmniejsza objawy menopauzy, ma działanie odtruwające, jest także korzystna podczas terapii chorób onkologicznych.

  • 5 min

Składniki:

  • (2-3 porcje):
    750 ml wody
    1/2 kostki tofu
    1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka)
    2-3 łyżki pasty miso
    dymka (zielona część)
    1 płatek glonów nori
    sos sojowy do smaku
    makaron mie wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa miso z tofu i makaronem mie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron mie, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron będzie gotowy (ok. 3 minuty). Ściągamy z ognia.
  • 2. Do miseczek dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! :)

Porady

Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (125ml). Chodzi głównie o pastę, więc wystarczy rozpuścić odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować