Tak nam zasmakowałam zupa meksykańska, że zrobiłam kolejną jej wersję. Tę z klopsikami robi się szybko. Mięso co prawda mielone ale do innego nie miałam dostępu i to była konieczność.
Składniki:
Klopsiki :
500 g mięsa wieprzowo - wołowego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz kolorowy
Pozostałe składniki :
2 l wody
1 czerwona papryka
7 średnich ziemniaków
1 cebula
300 g pieczarek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki groszku
1 szk marchewki konserwowej
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz kolorowy
chili
25 g przyprawy do dań meksykańskich
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka mąki
Zupa meksykańska z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę i dalej chwilę smażyć.
Wlać gorącą wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.
2.Mięso na klopsiki przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy wlać 3 łyżki wody i wyrobić masę.
Formować z niej małe klopsiki, gdyby okazało się, ze masa jest za luźna dodać troszkę kaszy manny.
Gotowe klopsiki wrzucać delikatnie do garnka, zagotować a potem dodać odsączony groszek, marchewkę, kukurydzę i wypłukaną fasolę.
3.Wszystko gotować kilka minut aż klopsiki będą ugotowane, dodać koncentrat i ketchup, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku, zagęścić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody i zagotować zupę.
Podawać na gorąco.
Komentarze