Zwijany klops cebulowy z kapustą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy dwa razy w maszynce. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju do zrumienienia i także mielimy. Mieszamy z mięsem.
2.Pomidory wlewamy razem z zalewą na patelnię, do tego dodajemy poszatkowaną drobno kapustę i dusimy aż woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy.
4.Blat kuchenny smarujemy olejem i rozkładamy na nim mięso mielone aż powstanie duży prostokąt. Na to nakładamy farsz, ale wszystkie brzegi dookoła zostawiamy wolne.
5.Zwilżonymi dłońmi delikatnie zwijamy naszą roladę, końce dokładnie zalepiamy mięsem.
6.Podważając ją czymś (ja użyłam cienkiej deski do krojenia) przekładamy nasz klops do naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia 2 h w 200 stopniach.
Komentarze