Uwielbiam taką zupę, ale niestety u mnie w domu zjadam ją sama. Najbardziej lubię z makaronem i to swojej roboty. Polecam :)
Składniki:
ROSÓŁ
6 skrzydełek z kurczaka
1 skrzydło z indyka
2 marchwie
1/2 średniego selera
1 pietruszka
10 cm pora ( może być zielona część)
1/2 papryki czerwonej
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
4 l wody
sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI DO CZARNINY
120 ml krwi kaczej ( może być mrożona , do kupienia nawet w sklepie spożywczym )
10 suszonych śliwek
6 szt. moreli suszonej
2 łyżki żurawiny suszonej
1 garstka suszonych jabłek
1 słoik ( 250 ml) wiśni wypestkowanych, razem z puszczonym sokiem
1/4 szk. zalewy octowej ze śliwek
sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa do smaku, mąka do zagęszczenia, ugotowany makaron lub jak kto woli kluseczki, ziemniaki .
Zmodyfikowana czarnina czyli czarna polewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć i ugotować rosół. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wywar przecedzić, odlać 2,5 l do oddzielnego garnka.
2.
Dodać wszystkie suszone owoce i gotować na wolnym ogniu około 15 min.
3. W zimnej wodzie rozprowadzić mąkę i zaciągnąć wywar. Krew rozmieszać z gorącym wywarem i przez sitko przelać do zupy. wlać wiśnie, zalewę octową, doprawić do smaku przyprawami. Marchew i pietruszkę z gotowania rosołu pokroić w kostkę i dodać do zupy, włożyć mięso i całość gotować około 5 min.
4. Podawać z makaronem, kluskami, ziemniakami w/g upodobań.
Komentarze