Złocista sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy i pora

0 (0 ocen)

Pięknie zestawiona kolorystycznie sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy oraz pora. Lekko pikantna i w orientalnym stylu. Warto spróbować takiej kompozycji smaków, chociażby przy okazji Świąt Wielkiej Nocy.

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew (450g)
    16 cm-owy grubszy kawałek pora
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220g po osączeniu)
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1 - 2 łyżeczki curry
    do smaku - sól, cukier, pieprz cytrynowy
    do gotowania pora - sól, ocet 10%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Złocista sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Złocista sałatka 1. Rzodkiew obrać, pokroić w plastry, następnie w słupki. Kukurydzę odcedzić, dołożyć do rzodkwi. Pora przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w piórka. Gotować ok. 1 min w wodzie doprawionej szczyptą cukru oraz zaprawionej niewielką ilością octu. Dokładnie osączyć. Wystudzonego pora dodać do rzodkwi i kukurydzy. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, wsypać curry.
  • Złocista sałatka 2. Całość wymieszać razem z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować