ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA

4.5 (189 ocen)

Polski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale.

Składniki:

  • ziemniaki surowe 1.5 kg.
    cebula 1 szt.
    czosnek 2 ząbki
    sól 1 łyżeczka
    pieprz 1/4 łyżeczki
    mąka 4 łyżki
    jaja 2 szt.
    roztopione masło 1 łyżka
    masło do wysmarowania formy
    szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Złocista babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y83ite 1. Ziemniaki obrać,umyć, osuszyć i utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • image-1moxq20 2. Przełożyć na sito (lub ścierkę lnianą, pończochę) i dokładnie odsączyć.
  • image-25o4fwb 3. Powinny być suche. Do masy dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  • image-0xukv7q 4. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą.
  • image-05gyhos 5. Na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować