" Złoty sernik dyniowy - na zimno "

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny , lekki sernik na zimno zrobiony z dyni i serków homogenizowanych!Coś pysznego na osłodzenie jesiennych wieczorów.

  • 30 min

Składniki:

  • - serek homogenizowany waniliowy - 300 g
    - dynia - ok. 70 dag
    - cukier - 40 g
    - cukier waniliowy - 20 g
    - żelatyna ( 30 g + 10 g )
    - woda ( 100 ml + 50 ml )
    - sok z cytryny - 1 łyżka
    - margaryna Palma z murzynkiem - 1 łyżka ( do wysmarowanie naczynia )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

" złoty sernik dyniowy - na zimno " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik dyniowy 1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
    Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.
    Studzimy.

    Dodajemy cukier.

    Miksujemy blenderem na gładki mus.

    Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny.
    Mieszamy.
    Zostawiamy musy do ostygnięcia.

    Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.
    Studzimy.

    Wlewamy powoli do masy serowo - dyniowej ciągle miksując blenderem.

    Wylewamy do tortownicy (24cm) wysmarowaniej delikatnie margaryną.

    Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.

    Przygotowujemy drugą masę:
    W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.
    Studzimy.
    Wlewamy do musu z cytryną.

    Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.

    Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

    Zajadamy ze smakiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować