Placki ziemniaczane z cukinią troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że bardzo smaczne :)
Składniki:
50 dag ziemniaków
kawałek wyrośniętej cukinii – po obraniu i usunięciu pestek ważył 20 dag
1/4 dużej czerwonej papryki
1 mała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała łyżeczka igiełek świeżego tymianku
2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duże jajko
10 dag mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Złote placki ziemniaczane z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrałam i umyłam. Cukinię umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam część z pestkami. Ziemniaki i cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dłonią odcisnęłam z soku, który odlałam.
2.Paprykę umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulkę obrałam i również drobno pokroiłam. Natkę pietruszki i tymianek opłukałam, osączyłam z wody. Igiełki tymianku obrałam ze zdrewniałych łodyżek, natkę posiekałam.
3.Do ziemniaków, cukinii, papryki i ziół dodałam jajko, koncentrat pomidorowy i mąkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam.
4.Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy, formując placuszki. Smażyłam je z obu stron na złoty kolor.
5.Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałam na gorąco z kwaśną śmietaną.
Komentarze