złota polędwica z dorsza
Składniki:
- około 30 dag polędwicy z dorsza
sól
pieprz kolorowy
mielone złote siemię lniane
frytki lub małe młode ziemniaki pokrojone na ósemki
zielona czubryca
sól
cytryna, miks sałat, koperek, czerwony pieprz do podania
Złota polędwica z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Rybę oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy ze wszystkich stron siemieniem lnianym (lekko nacieramy). Rybę owijamy w pergamin.
-
2.
Pokrojone ziemniaki obtaczamy w 3 łyżkach oleju.
-
3.
Na blasze układamy rybę owiniętą w pergamin. Obok ryby układamy frytki lub ziemniaki.
-
4.
Pieczemy w 200 stopniach 15 minut. Po tym czasie rybę odkrywamy i pieczemy jeszcze 3 minuty.
-
5.
Rybę podajemy posypaną koperkiem i czerwonym pieprzem z kawałkiem cytryny, miksem sałat i frytkami/pieczonymi ziemniakami posypanymi zieloną czubrycą.
Komentarze