1.Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać na dnie blaszki jeden przy drugim. (blaszka 24x36)
2.Kakao, margarynę, cukier i mleko zagotować. Zestawić z ognia do wystudzenia. Dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty i upiec w 180* przez ok 50 min.
3.Do 1 szkl. mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, cukier, cukier waniliow. Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i przygotowujemy gładką masę, dzielimy na dwie części.
4.Truskawki wrzucamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy galaretki i odstawiamy do stężenia.
Komentarze