Kalafior w serowym sosie smakuje wyśmienicie. Kurkuma nie tylko wzbogaciła wizualnie danie, ale nadała specyficznego smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki.
Żółty kalafior pod serowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą wodą.
Ziemniaki pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do zapiekania(21x25). Kalafiora podzielić na różyczki tak, aby zakryły całą powierzchnię z ziemniaków.
SOS: Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Zagotować i przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego!
Komentarze