Ziemniaki z czosnkiem i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam w małej miejscowości. Jestem już na emeryturze. Największą radość sprawiają mi wnuki – 10-letnia Karolinka oraz 13-letni Maciek. Gotuję dla nich z wielką przyjemnością.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 1/2 kg fasolki
    ● 10 dag boczku
    ● sól
    ● 10 ząbków czosnku
    ● 1/2 szkl. oliwy
    ● 1 ostra papryka
    ● 1 czerwona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z czosnkiem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekany czosnek (trochę
    odkładamy) szklimy na rozgrzanej
    oliwie. Ziemniaki obieramy,
    kroimy w plastry i wrzucamy na
    patelnię. W środek wkładamy
    pokrojoną ostrą paprykę. Dusimy do miękkości na małym
    ogniu pod przykryciem. Pod
    koniec duszenia solimy.
  • 2. Fasolkę gotujemy w osolonej
    wodzie. Na drugiej patelni rozgrzewamy
    oliwę i wrzucamy
    pokrojony w kostkę boczek.
    Dodajemy odłożony czosnek
    i chwilę smażymy.
  • 3. Czerwoną paprykę opiekamy
    nad gazem lub w piekarniku
    i zdejmujemy skórkę. Pokrojoną
    w paski wrzucamy do boczku
    i krótko dusimy. Dodajemy fasolkę i doprawiamy do smaku
    solą. Podajemy z ziemniakami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować