Ziemniaki pieczone z dynią marynowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy dynię w marynacie, która musi nabrać aromatu z marynaty ( około 3 dni trzymamy w lodówce). Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. W słoiku układamy dynię, pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy soli, grubego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie; w takiej kolejności układamy dwie lub trzy warstwy. Całość zalewamy oliwą i octem winnym. Przechowujemy w lodówce.
2.Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, które solimy, następnie dynię z czosnkiem z marynaty, zioła a na koniec znowu pokrojone w plasterki ziemniaki.
3.Całość solimy z wierzchu, polewamy oliwą, przykrywamy folią i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni i pieczemy około 30/40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Tak upieczone ziemniaki można posypać parmezanem lub innym pikantnym serem.
Komentarze