Są to ziemniaki, które przygotowuje moja babcia. Dla mnie najlepsze są właśnie przygotowane przez Nią, ale teraz z racji odległości musiałam spróbować przygotować je sama.
Ziemniaki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki kroimy w duże kostki, obraną marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i przekrawamy na 4 ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem tak żeby tylko przykryć ziemniaki (nie żeby pływały w tym). Dodać łyżkę masła. Całość gotować pod przykryciem (uwaga, żeby mleko nie wykipiało – co jakiś czas kożuch zbierać) aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Często mieszając. Później ziemniaki odcedzamy i voila. Podawać z marchewką i cebulką (jeśli ktoś lubi). Na końcu do garnka wsypać szczyptę przyprawy uniwersalnej. Na talerzu można też przyprawa uniwersalna je podsypać.
Komentarze