Ziemniaki faszerowane z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszym krokiem jest umycie ziemniaków pod bieżącą wodą ze skórką. Następnie wstawiamy je do gotowania z odrobiną soli. Miękkie już ziemniaki pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie zabieramy się za farsz. Siekamy drobno cebulę, czosnek, szczypiorek oraz koperek (do osobnych miseczek).
Ser biały kruszymy w większym talerzu a następnie dodajemy do niego 3/4 szczypiorku oraz 3/4 koperku oraz majeranek (możemy dodać troszkę przyprawy do pizzy, ma ciekawą mieszkankę ziół). Do tego dodajemy kilka łyżek śmietany żeby lepiej się scalił.
W tym czasie, nastawiamy cebulkę na patelni do smażenia, dodajemy sól, pieprz, oraz kilka ziarenek cukru dla lepszej szklistości i koloru.
Kiedy będzie już się rumienić wsypujemy czosnek i dalej smażymy. Posypujemy to przyprawą do dań z ziemniaków.
Gotową cebulkę z czosnkiem dodajemy do sera i mieszamy.
Farsz gotowy :)
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Ostudzone ziemniaki należy przekroić na pół. Małą łyżeczką wydrążyć środek na wzór łódeczki. Następnie nałożyć farsz, ozdobić na wierzchu szczypiorkiem oraz koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 30min
Komentarze