Ziemniaki faszerowane szpinakiem

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję codziennie dla dwóch osób. Lubię kuchnię wegetariańską. Ziemniaki faszerowane szpinakiem są pyszne i nieskomplikowane.

Składniki:

  • ● 8 dużych ziemniaków
    ● 1 op. mrożonego szpinaku
    ● 30 dag tłustego żółtego sera (liliput)
    ● 5 dag masła
    ● 2 duże ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    ● 100 ml śmietany (kremowej lub kwaśnej)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki faszerowane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki faszerowane szpinakiem 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach,
    odcedzamy i studzimy.
    Obieramy, przekrawamy
    na pół. Łyżką wydrążamy
    miąższ, pozostawiając ścianki
    grubości ok. 1 cm.
  • Ziemniaki faszerowane szpinakiem 2. Na patelnię wkładamy szpinak
    i dusimy, aż odparuje.
  • Ziemniaki faszerowane szpinakiem 3. Dodajemy łyżeczkę masła,
    przyprawy, rozdrobniony ząbek
    czosnku i starty żółty ser.
  • Ziemniaki faszerowane szpinakiem 4. Połówki ziemniaków napełniamy
    masą. Resztę masła siekamy
    z czosnkiem i układamy
    na ziemniakach. Zapiekamy 10
    minut w gorącym piekarniku.
    Przed podaniem polewamy
    śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować