Ziemniaczanka na rozgrzewkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, cebule i czosnek posiekać w kosteczkę.
2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
3. Dodać ziemniaki, podsmażać ok. 4-5 min, mieszając cały czas, żeby się nie przypaliły, aż staną się lekko szkliste.
4. Zalać ziemniaki bulionem i gotować do miękkości.
5. Podsmażyć na oleju do zrumienienia pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dodać do zupy i zagotować.
6. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i solą lub przyprawa uniwersalna.
7. Podawać obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.
Można dodać do zupy także zrumieniony, pokrojony w kostkę boczek, a w wersji piątkowej (postnej) podsmażone na rumiano, pokrojone w plasterki pieczarki
Komentarze